Carter, en una imatge del 2003. (Foto: EFE)
Boxa

El boxador Rubin "Hurricane" Carter, un mite de la cultura popular del s. XX, mor al 76 anys

El controvertit boxador nord-americà Rubin "Hurricane" Carter ha mort aquest diumenge a la seva residència de Toronto, on havia passat la major part de la vida des que va ser alliberat de la presó. Carter va passar 19 anys a la presó per un crim que no havia comès i es va convertir en una icona cultural, social i política dels anys seixanta i setanta als Estats Units.

Actualitzat

El controvertit boxador nord-americà Rubin Carter ha mort aquest diumenge a la seva residència de Toronto, on havia passat la major part de la vida des que va ser alliberat de la presó. Carter, de 76 anys, patia càncer de pròstata des del 2012. Aquest mateix diumenge ha estat incinerat, sense cap cerimònia fúnebre, com era la seva voluntat.

Originari de Nova Jersey, Carter va ser un pes mitjà molt admirat durant la dècada dels seixanta. Va aprendre a boxejar al servei militar i es va professionalitzar el 1961, per allunar-se dels problemes amb la justícia que havia tingut per alguns delictes menors.

Dels seus primers quinze combats, en va guanyar onze per K.O. i això li va valer el malnom de "Hurricane" (huracà), inspirat en la velocitat i la potència dels seus cops. El 1963, la revista 'The Ring' el va considerar el desè millor boxador del món i l'any següent va competir pel títol mundial de la seva categoria. Va perdre per punts en un combat de quinze assalts amb Joey Giardello.

Carter es va convertir en una llegenda de la cultura popular nord-americana arran dels fets que van acabar amb la seva carrera. El 1967 el van condemnar per un triple assassinat comès en un restaurant. Els activistes pels Drets Civils de l'època de seguida van apuntar motius racials en la falsa condemna, que no es va revocar fins al cap de dinou anys. Carter va passar tot aquest temps a la presó i es va convertir, ell mateix, en un activista a favor dels condemnats per càrrecs injustos.

La seva figura es va fer tan popular que va inspirar una quantitat ingent de llibres, Bob Dylan li va dedicar una de les cançons fonamentals de la seva carrera ("Hurricane") i el 1999 es va estrenar una pel·lícula ("The Hurricane") basada en la seva vida, que l'osacaritzat Denzel Washington va protagonitzar.

Anar al contingut