Barça

Els quatre candidats a la presidència del Barça creuen acusacions i crítiques en el primer debat electoral

El programa "El matí de Catalunya Ràdio", presentat per Manel Fuentes, ha fet aquest dilluns el primer debat entre els quatre candidats a la presidència del FC Barcelona. Ha estat un debat intens, en què Sandro Rosell, Marc Ingla, Jaume Ferrer i Agustí Benedito han exposat els seus programes i les seves propostes amb contínues acusacions i crítiques. Sandro Rosell, que s'explicava de vegades amb anècdotes familiars, ha estat l'objectiu d'atac de Marc Ingla, molt incisiu amb Rosell. Agustí Benedito ha estat especialment contundent i amb propostes noves. Jaume Ferrer, en canvi, ha deixat molt clar el seu principal objectiu: continuïtat.

Actualitzat
Catalunya Ràdio ha estat l'escenari del primer debat entre els quatre aspirants a la presidència del Barça. Rosell, Ferrer, Ingla i Benedito han contrastat els seus programes en un primer cara a cara. En la trobada, moderada per Manel Fuentes, han quedat prou manifestes les diferents posicions dels candidats pel que fa a les línies mestres de política esportiva, econòmica i social. El debat ha tingut una intensitat creixent, amb moltes al·lusions personals, i ha destacat el to contundent de Marc Ingla cap al favorit segons les enquestes: Sandro Rosell. Quatre visions del Barça de futur, quatre veus en discussió fins a les eleccions de diumenge.

El projecte esportiu ha donat el tret de sortida al debat. Ja des del començament han quedat clares les dues posicions contràries. Sandro Rosell i Agustí Benedito personalitzaven el canvi, mentre que Jaume Ferrer i Marc Ingla deixaven molt clara la continuïtat del projecte existent. Però la sorpresa inicial ha estat el cos a cos dialèctic entre Marc Ingla i Sandro Rosell. Ingla ha reclamat sinceritat a Sandro Rosell amb una frase contundent: "Treu-te les caretes, Sandro, treu-te les caretes", deia Ingla, que li demanava noms dels possible afectats per les retallades de pressupost. Rosell justificava el silenci:  "Dir noms és gastar els diners del Barça". Benedito, mentrestant, assegurava que Guardiola continuaria fos qui fos el president, i demanava neutralitat al president actual, Joan Laporta. A més, ha assegurat que seran els socis els que decidiran la continuïtat de Johan Cruyff com a president honorífic.

Jaume Ferrer, en canvi, defensava que les coses no canviïn. "El model funciona, el soci és feliç; allò que va bé, millor no tocar-ho", demanava el candidat continuista. El mateix argument ha defensat Marc Ingla, que ha criticat Rosell dient-li "ets un intervencionista, vols fer de secretari tècnic".

En el següent punt, el projecte econòmic, també han coincidit els mateixos. Benedito i Rosell fixaven el deute del club en 489 milions d'euros, mentre Ingla i Ferrer el xifraven en uns 270 milions. Tots han coincidit a dir que no apujaran les quotes als socis, i a no vendre patrimoni del club. Jaume Ferrer ha parlat de "transformar el patrimoni", en referència a la requalificació del Miniestadi, un tema al qual s'han oposat Benedito i Rosell. Ingla ha aprofitat per tornar a atacar Rosell, que ha titllat d'alarmista i de voler canviar Unicef per una altra marca, cosa que ha desmentit Rosell. Com a anècdota, ha destacat el comentari de Rosell en referència al patrimoni: "El meu avi tenia oliveres i ametllers... em va dir que si mai m'anava bé en el tema econòmic, no em vengués mai el patrimoni."

Tots els candidats han descartat el projecte Foster, excepte Ferrer, que l'ha definit com una maqueta, i no un projecte. Per a Ferrer, el Barça ha d'arribar als 800 milions d'euros d'ingressos, perquè "altres clubs hi arribaran". Per a Ingla, el propòsit del Barça no és aconseguir beneficis, sinó poder pagar les nòmines i fer-se forts "per tenir els millors". No hi estaven d'acord Rosell i Benedito, molt segurs de la necessitat de generar guanys.

Si en alguna qüestió han coincidit tots els candidats ha estat en la catalanitat del club. Tots ells consideren que "és innegable, i la força del club", però Rosell ha anat més enllà i ha alertat del perill d'una possible invasió de socis estrangers, que puguin, precisament, posar fi a la catalanitat. Pel que fa a Laporta, Benedito ha dit que "és el president del millor Barça de la història", però ha dit que ha fet coses molt mal fetes, en referència al règim de l'Uzbekistan. Jaume Ferrer ho ha defensat assegurant que el Barça no té cap contracte amb el país, sinó amb un club de futbol.

L'últim aspecte calent ha estat el de la violència. Tots han estat clars i contundents: tolerància zero amb els violents. Benedito, però, ha avisat Rosell de comptar amb la presència d'alguns Boixos Nois en algunes de les seves reunions de precampanya. Això sí, ha deixat entreveure que potser Rosell no era conscient d'aquest fet.

En el minut de glòria, Benedito ha donat per guanyador Rosell i ha destacat que ell sí que presenta propostes. Ferrer s'ha compromès a mantenir el model que ha aconseguit "un club feliç", Ingla ha assegurat que tenen el millor projecte, amb els quatre vicepresidents que han tingut més pes específic, mentre que Rosell ha destacat que la seva candidatura es mou per sentiment i per passió i sobretot, ha demanat que tothom vagi a votar el dia 13.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut